ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

H Ημερίδα του Συλλόγου "Γνώρισε - Πρόλαβε - Αντιμετώπισε τον καρκίνο του Μαστού " , πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή των γυναικών στην αίθουσα του Συλλόγου στις 19 Μαρτίου 2012. Η Ημερίδα  , ήταν αφιερωμένη στην ημέρα της γυναίκας, η οποία γιορτάζεται παγκοσμίως στις 8 Μαρτίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε δώρο αυτή την εκδήλωση στις γυναίκες της περιοχής , διότι πιστεύει στην ενημέρωση & πρόληψη για την υγεία . Επίσης προσφέρθηκαν γαρύφαλλα από τους άνδρες του Συλλόγου σε κάθε γυναίκα , δείχνοντας έτσι ότι τιμούμε τους αγώνες  και την προσφορά της   στην  κοινωνία.





Χαρακτηριστικό της χρήσιμης αυτής εκδήλωσης ήταν η φιλοξενία του Συλλόγου της Ζωφριάς. Για τους προσκεκλημένους, ανάμεσα στους οποίους ήταν κι η πρώην Δήμαρχος Ζεφυρίου Φωτεινή Γιαννοπούλου, είχε προβλεφθεί κέρασμα, το οποίο επιμελήθηκε η Ευαγγελία Κυριακού. Στο τέλος της εκδήλωσης η Πρόεδρος Ευαγγελία Κωβαίου πρόσφερε στους ομιλητές ανθοδέσμες και το ιστορικό λεύκωμα των Άνω Λιοσίων
Μια ακόμη πολύτιμη, για την υγεία, ενημερωτική βραδιά, με θέμα «Ο ρόλος της Πρόληψης - Έγκαιρης Διάγνωσης του Καρκίνου του Μαστού» πραγματοποίησε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου ο Σύλλογος της Ζωφριάς. Oμιλητές τρεις άνθρωποι με σπουδαία εμπειρία, το καταστάλαγμα της οποίας είναι ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Πρόκειται για τους Ευθύμιο Πούλιο, Χειρουργό Μαστού που μίλησε για την «Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού». Τη Φρόσω Τζιντζηροπούλου Ψυχολόγο Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια που ανέπτυξε το θέμα: «Ανασταλτικοί Παράγοντες Πρόληψης» και την Εθελόντρια του Πανελληνίου Συλλόγου «Αλμα Ζωής» Μαρία Παπασυμεών, που μίλησε για την προσωπική της εμπειρία. Μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι πως ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό πολιτισμό και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Yπολογίζεται, ότι σε 1 από τις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί καρκίνος του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ελλάδα η συχνότητά του έχει αυξηθεί επίσης σημαντικά και υπολογίζεται σε 4.500 νέες περιπτώσεις ετησίως. Κάθε 2,5 εργάσιμες ώρες γίνεται μια νέα διάγνωση, ενώ κάθε 6 εργάσιμες ώρες μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Κι επειδή η πρόληψη όπως ανέφεραν και οι ομιλητές στην κυριολεξία σώζει ζωές, ιδού οι δέκα πολύτιμες συμβουλές του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», όπως κατανοητά, περιγράφονται στον «Εκπαιδευτικό Οδηγό, κατά του καρκίνου του Μαστού».
1. Ετήσια μαστογραφία, κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό και μηνιαία αυτοεξέταση, συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση.
2. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί ακόμα και να θεραπευτεί, αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο.
3. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, αυξάνεται με την ηλικία.
4. Αν έχετε συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο μαστού ή ωοθηκών, ο κίνδυνος αυξάνεται. 5
5. Η σωματική άσκηση μειώνει το κίνδυνο.
6. Απουσία οικογενειακού ιστορικού, δεν σημαίνει απουσία κινδύνου.
7. Αποφύγετε το υπερβολικό βάρος μετά την εμμηνόπαυση.
8. Αποφύγετε το υπερβολικό αλκοόλ.
9. Μακροχρόνια χρήση ορμονών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
10. Πρώτη κύηση σε μεγάλη ηλικία, αυξάνει τον κίνδυνο.
(Αυτές οι οδηγίες είναι μόνο ενημερωτικές και δεν αντικαθιστούν την εξειδικευμένη συμβουλή του γιατρού σας.)
Αξιοσημείωτη κατά την διάρκεια της ενημερωτικής βραδιάς υπήρξε και η περιγραφή της εμπειρίας της εθελόντριας Μαρίας Παπασυμεών, η οποία προκάλεσε ρίγη συγκίνησης, αναφέροντας τα εξής: «Πάνε εννέα χρόνια από τότε που οι γιατροί διέγνωσαν πως έχω καρκίνο. Ένιωσα σα να έπεφτε ο ουρανός στο κεφάλι μου. Ήταν λάθος μου που ως τότε δεν είχα κάνει μαστογραφία. Ο άντρας μου και ο γιός μου, μου στάθηκαν. Όμως μετά την επέμβαση και ειδικότερα μετά τις χημειοθεραπείες οπότε άρχισα να χάνω τα μαλλιά μου, η ψυχολογία μου είχε πέσει αισθητά και έτσι με παρακίνησαν να ζητήσω την στήριξη ειδικών. Μου σύστησαν το «Άλμα Ζωής». Από την πρώτη κιόλας μέρα που βρέθηκα εκεί, μετά από πολύ καιρό βγήκα έξω χαμογελαστή. Αισθανόμουν πιο δυνατή και ήξερα ότι έπρεπε να ζήσω. Η ασθένεια με δίδαξε ότι ο εαυτός μας είναι πολύτιμος και πρέπει να τον σεβόμαστε. Η πρόληψη σώζει ζωές, αυτό πρέπει να γίνει σε όλες και σε όλους μας, μάθημα ζωής» υπογράμμισε κλείνοντας την περιγραφή της, η Μαρία Παπασυμεών. Φιλόξενη οικοδέσποινα, όπως πάντα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ευαγγελία Κωβαίου, ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές, στους οποίους πρόσφερε το Ιστορικό Λεύκωμα του Δήμου και από μια ανθοδέσμη. Ευχαρίστησε επίσης τον πολύ κόσμο, άντρες και γυναίκες, που για μια ακόμη φορά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του συλλόγου. Ανάμεσα τους διακρίναμε, την πρώην Δήμαρχο Ζεφυρίου και νυν Δημοτική Σύμβουλο Φυλής Φωτεινή Γιαννοπούλου, η οποία έσπευσε να συγχαρεί το σύλλογο και τους ομιλητές, τον Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων Νίκο Χατζητρακόσια, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων Τζένη Γαβρά και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Φυλής, Bασιλική Μιχαλάκη. Τέλος, στο πλαίσο της καθιερωμένης φιλοξενίας, μέλη του συλλόγου, πρόσφεραν σε όλες τις γυναίκες από ένα κόκκινο γαρύφαλο, αλλά και σπιτικά γλυκίσματα. (πηγή Φύλαρχος).

Δεν υπάρχουν σχόλια: